Kaféstaden

Fakta

Alingsås är bland annat känt för att vara en av Sveriges mest kafétäta städer. Av stadens ca 30 kaféer finns det 3 som funnits där sedan slutet av 1800-talet. Café Göta, Ringen och Violas har alla över 100 år på nacken och det går fortfarande att ta en kaffe där när man strosar runt bland gränder och trähus inne i Alingsås.

Kafékulturen i Alingsås växte fram under den industriella revolutionen som kom med Jonas Alströmer. Till viss del har vi honom att tacka när vi idag fikar på något av stadens alla kaféer. När Jonas Alströmer dog 1761 saktade stadens industrier ner, och inte förrän i början av 1900-talet nådde kaféerna sin första guldålder. Då arbetade ungefär 40 procent av stadens befolkning inom den växande textilindustrin, och många män började äta frukost på något av stadens kaféer eftersom deras fruar fick arbete och inte längre serverade frukost på morgonen. Med tanke på att allt fler människor började arbeta hade också fler råd att unna sig en fika, och på så sätt växte kafélivet fram i Alingsås.

Den första helgen i maj varje år anordnas det fikafest i Alingsås. Under fikafesten går det bland annat att tävla i att baka tårtor och cupcakes, gå på kaféguidning, marknad och självklart sätta sig på något av kaféerna i staden och fika.

Lektion

Flera gånger varje år anordnas det så kallade fikavandringar i Alingsås, som lockar både boende i staden och turister. Varför inte göra en egen, skräddarsydd fikavandring för eleverna?

Eleverna får med hjälp av en karta gå en rundvandring i Alingsås innerstad med stopp utanför några av stadens alla kaféer (se karta över fikavandringen och fakta om de olika kaféerna längre ner på sidan). Tanken är att stanna vid både nya och gamla kaféer för att se skillnader och likheter, samt diskutera hur det är nu och hur det var förr. Vid varje stopp berättar du som lärare fakta om platsen och eleverna får tillfälle att ställa sina frågor.

Arbeta vidare

Fortsätt arbetet med kartor genom att låta eleverna göra egna kartskisser! Låt de till exempel göra kartor över sin egen skolväg. Prata först med eleverna om skolvägen så att de kan få fram en mental karta, det vill säga en inre bild av verkligheten. För att eleverna ska bli motiverade till att göra en så bra karta som möjligt kan man som lärare be eleverna rita med tanke om att en kompis faktiskt ska kunna använda och hitta med hjälp av kartan. Låt eleverna rita kartan ur minnet och be de markera hus och platser som de kommer ihåg och tycker är viktiga.

Vad säger läroplanen?

I läroplanen beskrivs det att följande inslag ska vara delar av undervisningen i de samhällsorienterade ämnena, årskurs 1-3:

- "Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder."

- "Rumsuppfattning med hjälp av mentala kartor och fysiska kartor över till exempel närområdet och skolvägar."

Vad säger forskningen?

Irene Arvidsson, lärare vid Högskolan i Borås, beskriver att det som lärare är viktigt att tänka på hur man lägger upp lektionen när man gör stadsvandringar med eleverna. Trötta inte ut eleverna med långa beskrivningar och mycket fakta. Håll dig kort och involvera eleverna i samtalet! Det är givande och lärande för eleverna att ha en dialog och inte bara lyssna till fakta. 

Sanderoth, Werner och Båth redogör för att skolvägen är en viktig del av elevernas närområde. När eleverna får göra skisser över sin skolväg berättar de om sig själva och deras skisser avslöjar hur de uppfattar verkligheten. Att kunna skapa och tolka en karta är en stor tillgång, och kanske till och med en nödvändighet, i tillvaron.

Karta för fikavandring

(Klicka på bilden för en större version)

1. Café Ringen 2. Nygrens café 3. Café Viola 4. Café Göta 5. Espresso House

1. Café Ringen

Café Ringen har funnits sedan omkring 1890 och är därmed ett av Alingsås äldsta kaféer. Kaféet sålde till en början sötöl (som även kallades bult) och var ett känt ställe för de som tyckte om att dricka öl. Han som sålde ölet till kaféet kallades för Malle och drev ett bryggeri, men när han dog 1913 slutade ölet att säljas i kaféet. En kvinna vid namn Hilda Karlsson var med och gjorde om kaféet till ett mer traditionellt kafé.

2. Nygrens Café

Där Nygrens Café ligger idag var det tidigare handelsgård, och det är också därifrån Nygrens har fått sitt namn. Lokalen där kaféet ligger är en gammal magasinsbyggnad och redan under Jonas Alströmers tid på 1700-talet låg där ett gästgiveri. Kaféet är inrett i gammal stil med sammetssoffor, kristallkrona och charmigt slitna bord och stolar i olika utföranden.

3. Café Viola

Café Viola startades ungefär 1889 och är ett av Alingsås äldsta kaféer. Till en början var kaféet också ett nykterhetsvärdshus, det vill säga ett ställe där måttlighet av alkoholkonsumtion var målet och där man uppmuntrade till att dricka öl istället för sprit. Mitt emot kaféet fanns det en stallplats med plats för hästar, vilket lockade dit många bönder. Till en början drevs kaféet av två tjejer vid namn Jenny och Ida Carlsson, men senare togs det över av systrarna Ida och Sofia Eliasson. Systrarna bodde i ett rum innanför kaféets kök tillsammans med deras brorsdotter (som senare fick ta över och driva kaféet).

4. Café Göta

Café Göta är också ett av Alingsås äldsta kaféer som startades omkring 1898. Kaféet fanns till en början på Nygatan men sedan 1930 finns Café Göta på Norra strömgatan där det är kvar än idag. Hon som startade kaféet hette Fredrika och hon drev det tillsammans med sin syster Kristina. I många år behöll man 30-talsinredningen precis så som den alltid varit, men idag återstår främst möblemanget från den tiden.

5. Espresso House

Espresso House är en svensk kafékedja som öppnade sitt första kafé 1996 i Lund. Kedjan är inspirerad både av den amerikanska kafétraditionen och den italienska kafékulturen och är idag en av nordens största kafékedjor med kaféer i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Espresso House i Alingsås öppnades i samband med att affärscentret Storken öppnade 2008.